
 
 
 

Preshift Questions and Answers from the  
2010 Rules Interpretation Meeting 

 
 
 
 
 

Q:   1% CH4 in face does not require a danger card?   
A: The rule states that it is being corrected by ventilation, a danger card is not 

needed, but a written record would be required. 
 
 
Q: Rule 1 - In an overdrive if you have a line curtain down, CH4 > 1.0%  will 

one index card suffice (it always had in the past) a separate index is required 
for anything not corrected.  

A: Both items would require a written record. 
 
 
Q: Rule 2 – How do you dock someone if they have their EQ in lock-up but does 

not arrive on the field with it; the contestant has to have equipment when he 
leaves lockup.  

A: He will be docked if he does not have the equipment when he/she 
 departs lockup. If this occurs at the nationals he/she will be docked. 
 
 
Q: Rule 3 - When the green line rules were sent out for review, it was suggested 

by several rules committee members (PRC) to leave rule three stating “safety 
shoes” rather than boots.  Can you explain why this suggestion was not 
considered?   

A: It was considered, however, this mine rescue interpretation requiring  boots 
was adopted. 

 
 
Q: Rule #4 – Line curtain down in an overdrive & can correct per vent plan.
 Such action need not be on index card, but still has to be recorded in the 
 pre-shift book & verbally stated to the judges.  
A: Yes. 
 
 
Q: Rule 5 - Statement added appears to be under I. only. Or does this apply to 

all of Rule 5?     
A: Applies to all areas that are tested when no placard is present. 
 
 
 
Q: Rule 13 – If the hazards have to be identified on cards, does this suffice for 
 acknowledging hazards? (Verbalization)  
A: No.   Rule 11 says to “Verbalize”. 
 
  



Q: Rule 15 – Rules say, Contestant will not be allowed to re- enter the mine 
 after the clock has stopped.  Can the judge take the contestant back in the 
 mine to look or check something?  
A: No. 
 
 
Q: Can contestant apply numbers to cards in advance?  
A: No. 
 
 
Q: Will contestants be allowed to place date and initials on index cards prior 
 to starting the clock?   
A: No. 
 
 
Q: Safety boots - Is there a height limit for them, 6” – 12”?  
A: They have to be a boot. 
 
 
Q: Does ID Tag have to have contestants name or do both tags have to 
 match? (ID tag & check in tags)   
A: BOTH tags have to match. 
 
 
Q: Will index cards be checked by judge prior to starting contest?   
A: Yes. (Should be checked). 
 
 
Q: Will refuge chamber be used, and if so, what specifically are we looking 
 for?  
A: This will be up to the local contest and 30 CFR, should also be part of  a 
ventilation plan. 
 
 
Q: Do lights need to be on?  
A: No, but need to be operable. 
 
 
Q: On Hazard cards, do you require the description of the hazard & all 4  digits 
of the year?   
A: Describe condition, but the date can be either 2 or 4 digit.  
 Example:  03/24/2010 or 03/24/10 

             
 
 
 



Q: Can a contestant use a stamp for dates, time and initials?  
A: No. 
 
 
Q: Define an ignition source. 
A: Energized electrical equipment 
 Energized electrical circuits 
 Including all batteries 
  Except cap light batteries 
 Energized cables 
 Any other obvious heat source created by the problem design layout 
  Except intrinsically safe equipment. 
 
 
Q: Regarding Danger cards:  Will a contestant be discounted for not using the 
 exact format given under Rule 13 on Page 3 of the red line rules? 
A:   No, but the information has to all be there. 
 

DANGER 
What the conditions is,  i.e. Loose Roof 
Times, Dates & Initials 
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