
 
 
ISSUE DATE:   8/10/07 
 
PROGRAM INFORMATION BULLETIN NO.  P07-21 
 
 

FROM: FELIX A. QUINTANA  
  Administrator for Metal and Nonmetal 

Mine Safety and Health 
 
SUBJECT: Clarification of Requirements of Conveyor Start-Up Warnings for  

§§ 56.14201 and 57.14201  
 
 
Scope
Metal and Nonmetal mine operators, miners and miners' representatives, Mine Safety  
and Health Administration (MSHA) enforcement personnel, and other interested  
parties should have this information.  
 
Purpose
MSHA is issuing this Program Information Bulletin (PIB) to emphasize to the metal  
and nonmetal mining industry the requirements for conveyor start-up warnings  
involving both manually-operated and automatically operated conveyor belt systems at  
surface and underground mining locations.  

 
Information
Title 30 Code of Federal Regulations (30 C.F.R.) § 56.14201, which applies to conveyor 
systems at all surface metal and nonmetal mines and 30 C.F.R. § 57.14201, which applies 
to conveyor systems at all underground metal and nonmetal mines, require that 
conveyor operators either: (a) visually check to make certain all persons are in the clear 
before starting a conveyor that is visible for its entire length from the starting switch; or 
(b) provide a visual or audible warning within 30 seconds before starting a conveyor 
that is not visible for its entire length from the starting switch. 
 
MSHA interprets §§ 56.14201 and 57.14201 to apply to conveyors that are operated 
manually and to conveyors that are operated automatically, including automatic 
systems controlled by a computer, such as a programmable logic controller.  Thus, 
MSHA enforcement personnel will inspect all automatically operated conveyors to 
determine compliance with §§ 56.14201 and 57.14201. 
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Prior to belt motion occurring, automatically operated conveyor systems are incapable 
of recognizing whether all persons are in the clear along the entire length of a conveyor.  
For this reason, automatically operated conveyor systems must provide a visual or 
audible warning before the conveyor is started. 
 
In determining how to apply the standards to conveyors that are automatically stopped 
and started as part of a regular production cycle, MSHA enforcement personnel should, 
on a case-by-case basis, consider the period of time the conveyor is stopped.  If such 
stoppages are for periods of sufficient duration that persons located in the vicinity of 
the conveyor may reasonably perceive that the conveyor has been turned off 
intentionally and would anticipate that a warning will be given before the conveyor is 
restarted, enforcement personnel should apply §§ 56.14201 and 57.14201 and take 
appropriate enforcement action when the required warnings are not given.  
 
Questions concerning the application of §§56.14201 or 57.14201 to automatically 
operated conveyor systems should be directed to the appropriate MSHA District 
Manager for clarification. 
 
Background 
As a result of technological advancements in conveyor belt systems, questions were 
raised as to whether automatically operated conveyor systems are required to comply 
with the requirements of 30 C.F.R. §§ 56.14201 and 57.14201. 
 
Authority 
Federal Mine Safety and Health Act of 1977, as amended, 30 U.S.C. § 801 et seq. and  
30 CFR §§ 56.14201 and 57.14201, Conveyor Start-up warnings 
 
Contact Person(s) 
Metal and Nonmetal Mine Safety and Health 
Neal Merrifield, (202) 693-9645 
E-mail: merrifield.neal@dol.gov  
 
Internet Availability 
This PIB may be viewed on the World Wide Web  by accessing MSHA's home page 
(www.msha.gov) by choosing "Compliance Info" and "Program Information Bulletin."  
 
Distribution 
MSHA Program Policy Manual Holders 
Miners' Representatives 
Metal and Nonmetal Mine Operators 
Special Interest Groups 

mailto:merrifield.neal@dol.gov

