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2023 

TECHNICIAN TEAM 

Q & A’s 

 

Q1. Will teams be able to calibrate their detectors with a competition known gas to all 

be on the same playing field with the other team’s detectors prior to going on the 

field? 

 A: No. The instruments should be calibrated with the gas mixture recommended 

by the instrument manufacturer. 

Q2.  Do the pre-registered technician team members have to be certified by the state 

of which the mine they represent is located? 

 A: No. There is no certification requirement for the Technician Team members. 

Q3. We currently have Drager 2000 and 5000 multi gas detectors, under the new 

rules are we going to have to purchase the Drager 8000’s or the iBrid’s to 

compete in the competition.  

 A: The MX6 iBrid Multi-Gas Monitor and the Drager X-am 8000 (pending 

approval) are the only two instruments designated for use in the benching 

portion of the contest. 

Q4. The new rules state that the mine rescue teams currently have 8 people on a 

team. We currently have only 6 people on our team complying with the 30CFR. 

Is the technician part of the competition mandatory or optional? 

 A: The Technician Team competition is not mandatory, but is required to be 

eligible for the Combination Award.  

Q5. Is the contestant allowed to use the small digital anemometer?  The reason I ask 

is because they were allowed in the pre-shift completion.  

 A: No. The Technician Team competition is designed for use of a vane 

anemometer.   

Q6. Does the large wheeled anemometer have to be in calibration date?  A lot of the 

contestants would use the digital one because it can’t be calibrated.  I know that 
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we would allow some of the equipment requirements to be out of date or 

practice/test models in past contests. 

A: There isn’t any requirement in the rules to check the calibration of the 

anemometer. 

Q7. Will the bugged detector provided by the contest be the same type detector that 

the teams uses?  

 A: The Technician Team will declare the MX6 iBrid Multi-Gas Monitor or the 

Drager X-am 8000 (pending approval) to be used in the contest at the time of 

registration. 

Q8. For the gases required for the detectors. The CH4 does not specify the range of 

that gas to have on the detector. Is it low range or high range or are both ranges 

required? 

 A: The multi-gas instruments used for the Technician Team contest must comply 

with 30 CFR 49.6(a)(6) and 30 CFR 49.16(a)(6), requiring methane to be measured 

from 0.0 percent to 100 percent of volume.  

Q9. Do we have to use a regular anemometer or can we use a multi directional digital 

anemometer? 

 A: The Technician Team competition is designed for use of a vane anemometer. 

Q10. Technician Team Rules, Page 8, Rule 5. The last sentence says that there are 4 

gases to test for; Oxygen, Methane, Carbon Monoxide, Nitrogen Dioxide. 

However, the rule references 30 CFR sections 49.16(a)(6) and 49.6(a)(6) and those 

regulations do not include Nitrogen Dioxide. So our iBrid spotters are not set up 

for NO2. They meet the mine rescue regulation requirements for Methane, 

Oxygen and Carbon Monoxide. What should we do? 

 A: For contest purposes, multi-gas instruments used by the teams during the 

field and technician team competitions must meet the requirements of 30 CFR 

49.6(a)(6) and 30 CFR 49.16(a)(6) and report all required concentrations within 

acceptable limits for O2, CH4, CO and NO2. 

Q11. For the smoke tube times, do we give the card with the time immediately once 

smoke is sent or after the contestant counts to the time listed on the card? 

 A: The contest judge will provide the information to the contestant after the 

allotted time. 

Q12. What sensors are going to be required to be installed in the detectors for team 

tech and mine rescue? 
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 A: For contest purposes, multi-gas instruments used by the teams during the 

field and technician team competitions must meet the requirements of 30 CFR 

49.6(a)(6) and 30 CFR 49.16(a)(6) and report all required concentrations within 

acceptable limits for O2, CH4, CO and NO2. 

Q13. Does the multi gas detector that the team brings, need to be an iBrid MX6 or can 

it be a different detector? 

 A: For contest purposes, multi-gas instruments used by the teams during the 

field and technician team competitions must meet the requirements of 30 CFR 

49.6(a)(6) and 30 CFR 49.16(a)(6) and report all required concentrations within 

acceptable limits for O2, CH4, CO and NO2. 

Q14. What is the range of gases that is needed for the team’s multi gas detector? 

 A: For contest purposes, multi-gas instruments used by the teams during the 

field and technician team competitions must meet the requirements of 30 CFR 

49.6(a)(6) and 30 CFR 49.16(a)(6) and report all required concentrations within 

acceptable limits for O2, CH4, CO and NO2. 

Q15. The equipment needed for the air reading with an anemometer included a 

“simple” calculator, but page 16 reads that air readings be calculated with a 

pencil or pen.  Can the air reading with an anemometer be calculated with a 

calculator?  

 A: A “simple” calculator may be used to calculate air measurements. 

Q16. Are the worksheets for the air readings going to be provided or should the team 

bring their own? 

 A: The Air Calculation Worksheet will be provided to the contestant. 

Q17. Will a 1-inch magnehelic work for all team tech measurements? 

 A: The magnehelic gauge scale is not specified in the Technician Team rules.  

Q18. Does the registering team technician designate a preference as to what model 
and manufacturer test instrument will be benched?  

 
A: The Technician Team will declare the MX6 iBrid Multi-Gas Monitor or the 
Drager X-am 8000 (pending approval) to be used in the contest at the time of 
registration. 
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Q19. Page 6 No. 2 of the Written Exam Portion mentions “questions may also be taken 

from the checking and testing procedures for the Drager X-am 8000 & MX6 

iBrid.” Could this be specified as to where the questions can be taken from as the 

manual for the iBrid MX6 does not specify “Checking or Testing Procedures.” In 

their manual. 

A: The questions for the Technician Team Written Examination regarding the 

“checking and testing procedures” for the multi-gas detectors will be taken from 

the procedures outlined on Page 10 (MX6 iBrid) and Page 11 (Dräger X-am 8000* 

pending MSHA approval) of the 2021 Technician Team Rules.  The team 

members will only be tested on the procedures for the specific multi-gas detector 

declared by the team at registration. 

 
Q20. The Gas detection instrument that will have to be benched and will possible have 

defects, will that only be a Drager X or an iBrid? Or will they take one like we use 

(which is an Altair 5X) and put defects in it? Just curious if we have to study and 

get one of the other spotters, which we do not use, to work with to be able to be 

familiar with to be able to compete.  

 A: The MX6 iBrid Multi-Gas Monitor and the Drager X-am 8000 (pending 

approval) are the only two instruments designated for use in the benching 

portion of the contest. The contestants will declare the unit to be used at time of 

registration. 

Q21. On the magnehelic gauge, does it matter the readings on the one the team has 

since it will only be used to simulate readings? We have several with different 

gauges to read different levels of pressure readings. Also does the gauge have to 

be able to read negative pressure that we use to simulate with?  

 A: The magnehelic gauge scale is not specified in the Technician Team rules. The 

contestant will state the correct reading of the magnehelic to the judge and will 

include positive or negative pressure in the explanation. 

Q22. On the air readings, does it matter if the team has a high or low speed 

anemometer? Does the inspection date on the one the team uses for the contest 

matter?  

A: The Technician Team competition is designed for use of a vane anemometer, 

as illustrated in the Rules. There isn’t any requirement in the rules to check the 

calibration of the anemometer. 
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Q23. Can a digital anemometer be used?  

 A: The Technician Team competition is designed for use of a vane anemometer. 

Q24. Rule 7 page 9 states “Twenty (20) discount points per alarm point will be 
assessed for any incorrectly set alarms.” What are the correct “set alarms” or 
where can they be found? 

 
 A: 

  
 
 
Q25. Rule 8 page 9 states “Twenty (20) discount points will be assessed for each 

instance of incorrect procedure or equipment use during calibration.” Are the 
correct procedures in writing somewhere and if so can we include them 
somehow?  

            A: The procedures and equipment are in writing in the manuals for the Gas 
Detectors. The Manuals for the Gas Detectors cannot be placed on MSHA’s 
website because they are copyrighted and also they are NOT 508 (c) Complaint. 
Anything placed on a Government Website must be 508 (c) Compliant. The 
manuals are available on each gas detector are available on their website or from 
their representatives.  

Q26. Why included the Draeger X-am 8000 in the rules for 2021 when the product is 
not yet approved?  A non-approved multi-gas detector is not likely to be a 
product owned by any mine rescue team or their company.  To use it would 
require any team to go out and buy those detectors.  Without approval, it 
wouldn't make any sense to purchase it.  It would make more sense to include 
the 5000 version or something else that already is approved and in 
circulation.  The end result will likely be all teams just using the MX6.  

 A: The MX6 iBrid Multi-Gas Monitor and the Drager X-am 8000 (pending 
approval) are the only two instruments designated for use in the benching 
portion of the contest. The contestants will declare the unit to be used at time of 
registration.  

 

 

Gas O2 CH4 CO NO2

Low 19.5 % 1 % 50 ppm 3 ppm

High 23.5 % 1.5 % 100 ppm 5 ppm

Alarm 

Points 

Req'd
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Q27. Which magnehelic gauge will be required for that portion of the 
competition?  Specifically, what pressure range will be needed or will it even be 
considered as part of the equipment or competition since the readings will be 
simulated? 

 A: The magnehelic gauge scale is not specified in the Technician Team rules. 

Q28. For the written test, can the specific documents for available gas detectors be 
made available with the rules and training information found on the msha.gov 
website?  That way no team ends up with an older or newer version of the 
manuals provided with the Draeger or Industrial Scientific gas detectors?  

A: The questions for the Technician Team Written Examination regarding the 

“checking and testing procedures” for the multi-gas detectors will be taken from 

the procedures outlined on Page 10 (MX6 iBrid) and Page 11 (Dräger X-am 8000* 

pending MSHA approval) of the 2021 Technician Team Rules.  The team 

members will only be tested on the procedures for the specific multi-gas detector 

declared by the team at registration. 

The link for the Multi-gas detector manuals will be located on Holmes Mine 
Rescue Association’s website https://www.holmessafety.org/holmes-mine-
rescue-association-rules-and-contest-resources/ 

Q29. In the paragraph labeled Example: on page 13 where does the example stop and 
the description of the competition start?  If a contestant was to memorize the 
paragraph listed, where does he stop his description of the anemometer?  

 A: The contestant is required to give a brief description of how an anemometer 
functions. Memorization of the rules is not a requirement. 

Q30. In the explanation of how to take an anemometer reading each rule has the 
statement "Failure to ........... will be discounted by the applicable rule."  This is 
immediately followed by "Contestant failing to ........................ will receive one 
discount."  Are there other applicable rules or are all of these 1 discount for 
failure to complete properly? 

 A: The applicable discounts are as stated in the Rules. 

Q31. Under General Rules #11; what is meant by “complete with team number”?  Is 

this the working order number or team member number?  

A: Team member number, as specified in the 2021 Unified Mine Rescue Rules 

stating “Each member shall wear a different number, from one to ten, on the arm, 

https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.holmessafety.org%2Fholmes-mine-rescue-association-rules-and-contest-resources%2F&data=04%7C01%7Cmeade.stephanie%40DOL.GOV%7Cc9ffd6a09a774540922d08d8d99fe3ca%7C75a6305472044e0c9126adab971d4aca%7C0%7C0%7C637498628043660197%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=8J%2BIkBeI7yrQ%2BYHjT4IbR06YXZf8tmDw7kce6H63o2c%3D&reserved=0
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.holmessafety.org%2Fholmes-mine-rescue-association-rules-and-contest-resources%2F&data=04%7C01%7Cmeade.stephanie%40DOL.GOV%7Cc9ffd6a09a774540922d08d8d99fe3ca%7C75a6305472044e0c9126adab971d4aca%7C0%7C0%7C637498628043660197%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=8J%2BIkBeI7yrQ%2BYHjT4IbR06YXZf8tmDw7kce6H63o2c%3D&reserved=0
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at or near the shoulder. Any means of affixing legible numbers on the sleeve of 

the uniform will be acceptable.”  

Q32. MSHA requires a gas sampling certification card? 

 A: There is no certification requirement for the Technician Team members. 

Q33. For the Magnehelic gauge, what is the recommend pressure or range for these 

instruments? There are many different ones out there that measure different 

amounts. Is there a certain type or model required? Will a Fluke 922 Airflow 

Meter work? 

 A: The magnehelic gauge scale is not specified in the Technician Team rules. A 

schematic of the magnehelic gauge is provided in the Rules. 

Q34. During the Tech team event while the team members are benching the spotter 

can an electric screwdriver be used? 

 A: The Technician Team will be provided the needed supplies and equipment to 

perform the benching portion of the multi-gas instrument. 

Q35. What will be the conversion for air readings that are between correction factors? 

Example: The air reading is 1700 FPM which is right between correction factors. 

Would -50, -55 or -60 be the correction factor? 

 A: The air management exercise is designed to develop the team members’ skills 

and proficiency of understanding the proper methods and procedures for taking 

air measurements.  For the 2021 Technician Team contest purposes, the Problem 

Designers will be instructed to incorporate only the air measurement readings 

indicated on the anemometer that correspond to actual listed correction 

factors.  The contestants will not be required to do any type of mathematical 

calculations to determine the correction factor that falls between two correction 

factors for a particular air reading.    

However, to answer the question -- The proper correction factor would be 

determined by interpolation.  In the example given for a reading of 1,700 fpm, 

(1800 fpm-1600 fpm = 200 fpm and correction (-60-(-50) = -10 correction). 

Interpolation requires -10 correction/200 fpm = -0.05 correction/fpm. Applying 

the correction, (1,700 fpm – 1,600 fpm = 100 fpm x -0.05 corr./fpm = -5 + (-50) = -

55 correction. 
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Q36. Will the team member taking the air readings be required to take the written 

MX6 test? 

 A: Both team members will be required to take the written examination. The 

team members will only be tested on the procedures for the specific multi-gas 

detector declared by the team at registration. 

Q37. Magnehelic Gauge: Can you provide an example of how to use the magnehelic 

with respect to a regulator or stopping.  We have some experience with using a 

pitot tube in a scrubber duct but the tech problem incorporates something 

different than what some of us are experienced with.  Since we don’t have the 

option of not doing the magnehelic part of the tech team, could you provide 

more detailed guidance on what is expected?  

 A: The Magnehelic gauge readings taken at a regulator or seal are positive or 

negative pressure readings and should follow manufacturer recommendations:  

Positive Pressure: Connect tubing from source of pressure to either of the two 
high pressure ports of the magnehelic. Plug the port not used. Vent one or both 
low pressure ports to atmosphere. 
  
Negative Pressure: Connect tubing from source of vacuum or negative pressure 
to either of the two low pressure ports of the magnehelic. Plug the port not used. 
Vent one or both high pressure ports to atmosphere. 

 

Q38. With the smoke tube, will the contestant be required to verbalize he/she is in the 

middle of each quadrant? Example, for an entry 10 feet wide and 6 feet high, will 

we be required to verbalize or measure 2.5 feet off the rib and 1.5 feet from the 

roof for the location or will non-verbal estimation be acceptable provided the 

smoke is simulated in the required approximate locations?  

 A: The Contestant should simulate the actions needed to sample each quadrant 

and verbalize the steps being taken during the process. 

Q39.    Could you further explain the differences and the options for the Appeals 

Process? 

A: Technician Team appeals can be done by one of the following methods: 

IN PERSON:  The technician team will be notified by a posting outside the 
“designated location” for appeals at the contest site.  The technician team and 
team trainer will have twenty (20) minutes to review the judges’ scorecards, 
written examination scores, etc. and prepare/submit any written protests.  No 
additional appeals will be accepted after the 20-minute time limit. 
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ELECTRONICALLY: The technician team will have forty five (45) minutes to 
review the judges’ scorecards, written examination scores, etc. and return any 
written protests to support their appeal back to the Contest Officials via email. 
 

▪ The 45-minute review clock starts when the team opens the email 
document which initiates the sending of the “read receipt” email back to 
the Contest Officials. 

▪ The team then has 45 minutes to return any written protests to support 
their appeal back to the Contest Officials via email. 

▪ The team has two hours from the time the results are ready for review and 
are posted outside the “designated location” for appeals at the contest site 
to open the email sent by the Contest Officials and complete their 
response. 

▪ Forty five (45) minutes is the maximum allotted time for the electronic 
review. 

▪ For example, if a team waits for one hour and 50 minutes once the results 
are posted at the contest site to open the email sent by the Contest 
Officials, they only have 10 minutes to complete their review and email 
any protests back to the Contest Officials.  

▪ Electronic Reviews received by the Contest Officials after the 2-hour time 
limit or after the 45-minute review time limit will not be accepted. 

 

 

 




